1. Statutul numelui: In uz.
2. Unitatea litostratigrafică de rang superior în care se încadrează (i);
Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (iii) Pânza Cutelor Marginale şi petece de rabotaj, şi Pânza Subcarpatică..
3. Vârsta: Oligocen (? Miocen inferior).
4. Sinonime: "orizontul menilitelor superioare" (Băncilă, 1958).
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (ii) Carpaţii Orientali, Subcarpaţii Moldovei.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): Cuprind menilite cu intercalaţii subţiri de gresii de tip Kliwa şi (sau) de şisturi disodilice, dar pe lîngă acestea mai pot conţine şi intercalaţii marnoase fine cenuşiu-verzui sau brune. În cuta Uture Menilitele superioare (cu o grosime de 15 m) apar în plăci cenuşii, rubanate (uneori) cu alb. Cuprind şi intercalaţii lenticulare de gresii de Kliwa (cu elemente de şisturi verzi). Pe alocuri conţin şi un nivel de brecie conglomeratică cu matrice disodilică şi cu elemente verzi. Menilitele superioare apar şi în anticlinalul Pietricica, dar şi în apropierea dealului Perchiu (la Ciortea). În cuprinsul foii Covasna Menilitele superioare au o grosime de la 20 la 60 m. În semifereastra Putna-Vrancea Menilitele superioare au o grosime de cca 20 m şi sunt urmate de un orizont flişoid de cca 5-10 m şi apoi de marne cenuşii şi conglomerate cu elemente verzi de cca 15-20 m.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (i) Dumitrescu (1959, 1960); (ii) Băncilă (1958), Harta geologică 1: 200,000, foile 13-Piatra Neamţ, 21-Bacău şi 29-Covasna; Harta geologică 1: 50,000, foile 81a-Tg. Ocna, 80b-Slănic Moldova , 63d-Comăneşti şi 63b-Zemeş.
8. Limite: Se dispun peste Şisturile disodilice superioare şi suportă Stratele de
Goru-Mişina. În Oligocenul în facies de Kliwa Menilitele superioare se dispun peste orizontul gresiei de Kliwa superioare care stă la rîndul ei peste Stratele de Podu Morii. În Oligocenul în faciesul Stratelor de Pucioasa disodilele superioare şi menillitele superioare se dispun peste Stratele de Vineţişu.
9. Conţinut fosil; Consideraţii biostratigrafice
10. Mediu depoziţional: Marin.
11. Corelări: În Unitatea subcarpatică ivirile de depozite de vîrstă
oligocenă sunt reprezentate prin "disodile şi menilite superioare" nedisociate (Băncilă, 1958). În mod obişnuit în foile geologice la scara 1:200,000 Menilitele superioare au fost incluse în "orizontul şisturilor disodilice şi al menilitelor superioare". În hărţile geologice la scara 1:50,000 Menilitele superioare au fost tratate distinct faţă de Şisturile disodilice superioare.
Dr. Mircea Ţicleanu, 2009