1. Statutul numelui: În uz.
2. Unitatea litostratigrafică de rang superior în care se încadrează (i) ; Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii) Depresiunea Getică (Flancul intern al Avantfosei Carpatice).
3. Vârsta: Sarmaţian superior (terminal), respectiv Chersonian final.
4. Sinonime: Stratele de Valea Ciomegii (Andreescu, 1973, 1976).
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii); (i) Valea Ciomegii, judeţul Buzău; (ii): Subcarpaţii Munteniei.
6. Secţiunea tip; variaţii de facies: Din punct de vedere litologic în arealul dintre obîrşia văilor Cricovul Sărat şi Nişcov şi valea Buzăului se impun în principal silturile argiloase urmate de nisipuri şi de argile roşii. Silturile argiloase şi nisipurile se dezvoltă în special în arealul Lapoş-Ruşavăţ, dar în parte şi în zona Tisău-Măgura unde apar însă şi argile roşii.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii); (i) Munteanu (1998); (ii) Andreescu (1973); Andreescu et Ţicleanu (1976) – foaia Dumitreşti.
8. Limite: Se dispune peste depozitele Formaţiunii de Rîmnic pe care însă o şi substituie lateral către partea superioară a acesteia. Pracric poate reprezenta un facies lateral siltic-nisipos al Formaţiunii de Rîmnic descrisă în zona Lopatna-Buzău-Istriţa (Munteanu,1998) ca o formaţiune a cărei jumătate superioară (chersoniană) corespunde unui facies calcaros. Suportă depozitele Formaţiunii de Pîrîul Sărat care în această arie este raportată stratigrafic Meoţianului inferior (Oltenian).
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): Din punct de vedere faunistic se remarcă în special marea dezvoltare a genului Mactra, specifică Chersonianului, alături de care mai apar taxonii Pirenella, Planorbis, Hydrobia şi Teodoxus, aceștia din urmă anunţînd fauna dulcicolă a Meoţianului inferior. Foraminiferele, împuţinate în Chersonian, conțin specia caracteristică Ammonia beccari.
10. Mediu depoziţional: Continental lacustru, cu ape mult îndulcite în raport cu cele din timpul Basarabianului.
11. Corelări: Formaţiunea de Valea Ciomegii, limitată temporal la Chersonianul terminal, aşa cum a fost definită de Munteanu (1998), nu corespunde stratigrafic cu totul Stratelor de Valea Ciomegii separate de Andreescu (1973 şi 1976) care ar include la partea lor superioară şi depozite ale Meoţianului bazal.
M. Ţicleanu, 2011