1. Statutul numelui: In uz.
2. Unitatea litostratigrafică de rang superior în care se încadrează (i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (i); (iii) Platforma Moesică.
3. Vârsta: Partea finală a Volhynianului inferior – partea bazală a Volhynianului superior.
4. Sinonimie:
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Ciolăneşti, judeţul Teleorman; (ii) Câmpia Română. Harta geologică 1:200,000, foaia 43-Neajlov, caroul c1.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): Formaţiunea este dominată litologic de marne şi argile care sunt însoţite de nivele de siltite şi gresii. Către partea inferioară se separă un nivel de siltite cenuşiu-verzui, urmat de un pachet mai gros de marne şi argile calcaroase. În continuare se separă un nivel de gresii cu ciment calcaros şi apoi un altul alcătuit din marne.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (ii) Vinogradov et al. (1999).
8. Limite: Formaţiunea de Ciolăneşti se dispune probabil în continuitate de sedimentare peste depozitele Formaţiunii de Ghimpaţi.
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): (i) Cea mai mare parte a formaţiunii se caracterizeză microfaunistic prin prezenţa unor specii de Miliolinae, dar şi de exemplare ale genului Elphidium. (ii) Partea terminală a formaţiunii corespunde începutului Biozonei cu Paramysis care se extinde apoi stratigrafic pe durata Volhynianului superior şi a Basarabianului inferior.
10. Mediul depoziţional: Mediu marin salmastru, cu ape mai agitate în momentele de acumulare ale silturilor şi mai ales a gresiilor.
11. Corelări: Această formaţiune s-ar corela bine cu cu ultimii trei termeni ai Formaţiunii de Ciureşti (termenii 5, 6 şi 7) şi cu partea bazală a Formaţiunii de Miroşi.
Literatura citată
Vinogradov C., Şindilar F., Olaru R., Stan Liliana, Popescu Monica, Arsene Ştefania, 1999, Secvenţe de roci generatoare în zona centrală a Platformei Moesice. Implicaţii în acumularea hidrocarburilor. Rev. rom. petrol, martie 1999, 13-23.