1. Statutul numelui: Valid, formal
2.Unitatea litostratigrafică de rang superior în care se încadrează(i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (iii) Pânza de Tarcău.
3. Vârsta: Eocen (Lutetian-Priabonian).
4. Sinonimie:"Stratele de Podul-Secul" (Băncilă, 1955, p. 1212); "Strate de Podul Secul" (Băncilă, 1958, p. 254); "Formaţiunea de Podu Secu" (Grasu et al., 1988, p. 113).
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Localitate tip a fost inundată de lacul Izvorul Muntelui-Bicaz. Grasu et al. (1988, p. 113) au măsurat un nou profil, incomplet, pe pârâul Potoci, afluent pe dreapta al Bistriţei, între Bicaz şi Tarcău; (ii) Harta geologică 1: 200,000, foaia 13-Piatra Neamţ, 21-Bacău, 29-Covasna.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): După Băncilă (1958, p. 254) stiva măsoară 100-150 m grosime şi este constituită din gresii calcaroase, în strate de 0,5 m, cenuşii-azurii, cu fisuri umplute cu calcit. Intre strate se intercalează argile şi marne cenuşii-verzui (galben-cafenii, alterate) ce conţin gresii fin micacee în strate de 5-8 cm grosime, cu fine şi numeroase hieroglife. Marnele cenuşii-verzui, compacte conţin fucoide. Intercalaţiile marnoase sunt mai frecvente spre partea superioară a stivei. După Grasu et al. (1988, p. 113-118) pe p. Potoci, profilul complet, de 71 m grosime, este constituit din gresii albăstrui-verzui, cenuşii prin alterare, fine, mai rar grosiere, gradate şi cu laminaţii paralele marcate de filme muscovitice, după care stratele se desfac în foiţe. Liantul argilo-detritic determină caracterul de graywacke, iar compoziţia constituenţilor granulari arată că acestea sunt graywacke litice şi feldspatice. Alte roci prezente sunt argilele şi, rar, calcare grezoase cu bioclaste de briozoare,alge, foraminifere. proporţia componentelor determină caracterul de fliş grezo-argilos.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): Băncilă (1955, p. 1212).
8. Limite: Limita inferioară este la contactul cu Gresia de Tarcău superioară. Limita superioară este la contactul cu "Marnele cu globigerine ± gresii micafere".
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): Impresiuni de fucoide.
10. Mediul depozitional: Marin cu adâncimi de 1000 m (Bădescu, 1998, p. 193).
11. Corelări: Stratele de Podu Secu constituie faciesul cel mai vestic alEocenului superior din Pânza de Tarcău (Digitaţia Gresiei de Tarcău). Către estul Pânzei de Tarcău echivalentul lor stratigrafic este reprezentat de Stratele de Plopu. In Munţii Buzăului (Digitaţia Mocearu a Pânzei de Tarcău) la acelaşi nivel stratigrafic se situează partea superioară a Stratelor de Colţi-Valea Rea. In Pânza Cutelor Marginale echivalentul Stratelor de Podu Secu este reprezentat de Stratele de Bisericani.