1. Statutul numelui: In uz.
2. Unitatea de rang superior în care se încadrează (i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (iii) Platforma Moesică (partea cea mai estică a Bazinului Dacic).
3. Vârsta: Netindavian (Dinogetian timpuriu)=jumătatea inferioară a Pleistocenului mediu.
4. Sinonime: "Complexul psamo-psefitic" (Feru et al., 1977).
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Valea Călmăţui (judeţul Călăraşi); (ii) Partea de est a Câmpiei Române; Harta geologică 1:200,000, foaia 37-Brăila, carourile a4, b4, c4, d3, d4.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): Această formaţiune a fost definită pe baza datelor de foraj. Ca secţiune tip a fost reţnut forajul 3.505 Mihai Bravu, în care „complexul psamo-psefitic” atinge o grosime de cca 68 m. Grosimea formaţiunii este în general de cca 50-70 m. Litologic predomină nisipurile, nisipurile cu pietrişuri, pietrişurile nisipoase şi chiar bolovănişurile. In unele foraje către partea bazală predomină nisipurile în care pot apărea şi resturi de mamifere.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (i) Andreescu et al. (2011); (ii) Feru et al. (1977).
8. Limite: Deoarece se consideră că formaţiunea trece repede spre est la Formaţiunea de Coconi rezultă că se plasează în principiu deasupra Stratelor de Frăteşti şi ar suporta depozite mai noi de tipul Nisipurilor de Mostiştea.
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): Formaţiunea nu conţine o faună de moluşte. Din unele foraje de la Hârşova (8.52) şi Albina (76-119) au fost determinate resturi de mamifere – Praemegaceros verticornis şi Equus cf. mosbachensis. Pe baza acestora acest complex psamo-psefitic al Pleistocenului mediu a fost considerat a fi un echivalent al complexului de mamifere Tiraspolian, individualizat ca atare de Nikiforova et al. (1976, 1986).
10. Mediul depoziţional: Depozitele acestui complex grosier sunt considerate a reprezenta conuri aluviale cu originea în Dobrogea centrală şi de nord.
11. Corelări: Îndinţarea spre vest cu Formaţiunea de Coconi o recomandă ca pe un facies aluvial sincron unor depozite sedimentate cel mai probabil într-un mediu lacustru.
M. Ţicleanu, 2011
Literatura citată
Andreescu I., Codrea V., Enache Const., Lubenescu Victoria, Muntenu T., Petculescu Al., Ştiucă Em., Terzea Elena, 2011, Reassessment of the Pliocene/Pleistocene (Neogene/Quaternary) boundary in the Dacian Basin (Eastern Paratethys), Romania. Oltenia. St. şi Com. Şt. Nat., 27, 1/2011, 27-220, Muz. Olteniei, Craiova.
Feru M., Rădulescu C., Samson P., 1977, Restes de Mammifères dans les depôts quaternaires psamo-psephitiques du secteur est de la Plaine Roumaine orientale, Travaux de l’Institut de Spéleologie „Emile Racovitza”, 16, 141-149.