1. Statutul numelui: In uz.
2. Unitatea de rang superior în care se încadrează (i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (iii) Depresiunea Getică, Zona internă a Avantfosei Carpatice.
3. Vârsta: Ponţian superior (Bosforian).
4. Sinonimie:
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Trenu (sat), judeţul Prahova, valea Izvorul Pălăncii, afluent drept al Cricovului Sărat; (ii) Subcarpaţii Munteniei, arealul Buzău – Istriţa.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): Secvenţă argiloasă cenuşie, masivă, care trece la partea superioară la nisipuri cenuşii cu nivele rare de argile care se încheie cu un nivel de argile nisipoase.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (i) Marinescu et al. (1998); (ii) Marinescu et Papaianopol (1998).
8. Limite: Se dispune peste Membrul de Sîngeru al Formaţiunii de Milcov şi suportă depozitele Membrului de Luncile (de vârstă dacian inferioară) al aceleaşi formaţiuni.
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): Un prim nivel fosilifer, cantonat în argile, cuprinde exemplare ce pot fi raportate speciilor Limnocardium (Tauricardium) petersi, Prosodacna (Prosodacna) aff. semisulcata, Caladacna steindachneri, Chartoconcha bayerni, Pseudocatillus aff. zlatarskii şi Dreissena rostriformis. La un nivel superior, în masa nisipurilor, a fost determinată o faună de trecere de la Bosforian la Geţian (Dacian inferior) cu exemplare de Limnocardium (Tauricardium) petersi, Caladacna steindachneri, Phyllocardium planum planum, Pachydacna (Parapachydacna) cobălcescui şi Stylodacna heberti. O microfaună cu ostracode confirmă vîrsta bosforiană a acestor depozite: Loxoconcha petasa, Leptocythere olivina, Candona (Caspiolla) balcanica, Cypria tocorjescui şi Pontoniella acuminata.
10. Mediul depoziţional: Lacustru, cu ape în curs de îndulcire lentă care permit dezvoltarea deosebită a limnocariidelor, cu trecere de la un mediu foarte liniştit de sedimentare la o perioadă în care aportul de material mai grosier (nisipuri) se face simţit.
11. Corelări: Acest membru este sincron cu Membrul de Valea Salciei care se dezvoltă către partea superioară a Formaţiunii de Călugăreni.
M. Ţicleanu, 2011
Literatura citată
Mărunţeanu M., Papaianopol I., 1998, Mediterranean calcareous nannoplankton in the Dacic Basin. Romania. Rom. Jour. Stratigraphy, 78, 115-121.
Marinescu Fl., Mărunţeanu M., Papaianopol I., Popescu Gh., 1998, Tables of correlation of the Neogene deposits in Romania. Rom. Jour. Stratigraphy, 78, 181-185.