1. Statutul numelui:
2. Unitatea de rang superior în care se încadrează (i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (iii) Apusenidele Sudice (Unitatea de Bucium).
3. Vârsta: Albian.
4. Sinonimie: “Stratele de Ponor” (Lupu, 1972, p. 21; Ianovici et al., 1976, p. 231).
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Localitatea Ponor, la sud de Valea Arieşului şi vest de culmea Bedeleului, în partea de vest a Munţilor Trascău, jud. Alba; (ii) Formaţiunea ocupă o fâşie îngustă la nord de Valea Arieşului şi se lărgeşte la sud de această vale.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): După Ianovici et al. (1976, p. 231-232) formaţiunea, groasă de 400-500 m, începe cu conglomerate polimictice care resedimentează şisturi cristaline. Fragmentele de roci cristaline ating aproape 1 m în nordul ariei de extindere a formaţiunii, diminuându-se până la 5-15 cm în sud. Restul formaţiunii cuprinde alternanţe ritmice frecvente dar nu dominante de gresii şi argilite care nu constituie o succesiune de tip fliş. Gresiile, în strate de 5-10 cm, conţin fragmente de şisturi cristaline şi mai rar calcare de Stramberg şi ofiolite, prinse în ciment calcaros. Argilitele cenuşii, frecvent violacee, sunt uneori cuarţoase. Tipice pentru Stratele de Ponor sunt microbreciile cu fragmente de calcare de Stramberg, ofiolite şi roci metamorfice.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (i) Lupu (1972, p. 21).
8. Limite: Limita inferioară, transgresivă pe cristalin în estul Unităţii de Bucium, dar în partea centrală a acestei unităţi (la nord de localitatea Bucium-sat) formaţiunea urmează în continuitate peste Stratele de Valea Dosului. Limita superioară, discordantă, este la contactul cu Stratele de Pîrîul Izvorului (Ianovici et al., 1976, p. 232).
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): (i) Asociaţia microfaunistică (Trochammina, Thalmannamina, Saccamina, Haplo-phragmoides, Recurvoides, Dorothia, Reophax, Plectorecurvoides) a stat la baza stabilirii vârstei albiene (Lupu, 1972, p. 22-23; Ianovici et al., 1976, p. 232).
10. Mediul depoziţional:
11. Corelări:
Literatura citată
Ianovici V., Borcoş M., Bleahu M., Patrulius D., Lupu M., Dimitrescu R., Savu H., 1976, Geologia Munţilor Apuseni. Ed. Acad., 631 p.
Lupu M., 1972, Stratigrafia şi structura formaţiunilor mezozoice din Munţii Trascău. Rezumatul tezei de doctorat, 56 p.