1. Statutul numelui:
2.Unitatea litostratigrafică de rang superior în care se încadrează(i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (iii) Pânza de Tarcău (Digitaţia Gresiei de Tarcău) (Moldavide).
3. Vârsta: Senonian superior-Paleocen (Ion et al., 1987, din Săndulescu et al., 1989, p. 39).
4. Sinonimie:
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Poiana Uzului (la est de loc. Dărmăşeşti), jud. Bacău; (ii) Harta geologică 1:200,000, foaia 21-Bacău; Harta geologică 1: 50,000, foile 63b-Zemeş, 63d-Comăneşti, 80b-Slănic Moldova, 81a-Târgu Ocna. Formaţiunea este prezentă în Digitaţia de Vama a Pînzei de Tarcău dintre Valea Sucevei şi Valea Doamnei; în Digitaţia de Ciunget a Pânzei de Tarcău, dintre Valea Bistriţei şi Valea Trotuşului şi din Munţii Oituz-Munţii Vrancei, precum şi în Sinclinalul Vineţişu din Munţii Buzăului.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): După Săndulescu (1986, din Săndulescu et al., 1989, p. 39) Stratele de Poiana Uzului, cu o grosime de 600-1000 m, prezintă un facies de tranziţie între Stratele de Horgazu şi Stratele de Hangu. Pachetele de gresii calcaroase, curbicorticale, diaclazate şi de marne şi argile cenuşii (facies de Horgazu) alternează cu pachete de grezocalcare diaclazate, gresii calcaroase, marne şi calcare argiloase (=marnocalcare) cu fucoide (litofacies de Hangu). Formaţiunea conţine şi intercalaţii subţiri, discontinui, de argile roşii.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (i) Săndulescu et al. (1986, din Săndulescu et al., 1989, p. 39).
8. Limite: Limita inferioară se află la contactul cu Stratele de Lupchianu. Limita superioară la contactul cu Stratele de Miclăuşa din Digitaţia Vama (între valea Sucevei şi Valea Moldovei) şi la contactul cu Stratele de Ciunget din Digitaţia Ciunget (între Valea Bistriţei şi Valea Trotuşului). In Munţii Buzăului Stratele de Poiana Uzului sunt urmate de Stratele de Straja.
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): foraminifere (Ion et al. (1987, din Săndulescu et al., 1989, p. 39).
10. Mediul depoziţional: Marin, turbiditic, cu adâncimi de 800 m (Bădescu, 1998, p. 193).
11. Corelări: Stratele de Poiana Uzului se corelează stratigrafic cu Stratele de Horgazu + Orizontul bazal al Gresiei de Tarcău + parte din Gresia de Tarcău inferioară din vestul Pânzei de Tarcău şi cu Stratele de Hangu s. str. (= inferioare) + Stratele de Putna (= Stratele de hangu superioare) din estul Pânzei de Tarcău.