- Statutul numelui: Acceptat.
2. Unitatea de rang superior în care se încadrează (i); Subdiviziuni (ii); Unitatea structurală (iii): (i) Membru al Complexului de Cârjelari-Ceamurlia; (iii) Dobrogea de Nord.
3. Vârsta: Jurasic inferior (Liasic s.l.).
4. Sinonimie: “petec de Cretacic superior” (Cădere, 1917, p. 61); “Liasicul... identificat pe P. Camena” (Mirăuță et Mirăuță, 1962a, p. 86); pro parte “Liasicul...între Bașpunar și Camena...constituit din gresii cenușii cu urme de plante, microconglomerate și gresii cuarțitice cu Passalotheutis și Entolium” (Mirăuță et Mirăuță, 1964, p. 349); pro parte “Formațiunea de Bașpunar” (aflorimentele din valea Padarnița) (Grădinaru, 1981, p. 97).
5. Localitatea tip (i); Răspândire geografică (ii): (i) Dealul Padarnița, la vest de satul Camena. Coordonate Gauss-Krüger: X=5626.075; Y=4965.025. Formațiunea este cunoscută doar la localitatea tip. Harta geologică a României, 1: 200,000, foaia 38-Tulcea, caroul d3; Harta geologică a României, 1: 50,000, foaia 153c, Ceamurlia de Sus.
6. Secţiunea tip (i); Variaţii de facies (ii): (i) gresii grosiere, albe, cenușii, brune și microconglomerate, groase de circa 12-15 m, urmate de gresii fine, micacee și de silturi verzui, foioase, cu o grosime mică, neprecizată, alcătuiesc o mică structură sinclinală. Gresiile grosiere sunt masive sau gradate și trec treptat la encrinite grosiere care conțin galeți mărunți, bine rotunjiți, de cuarț. Sunt citate și intercalații conglomeratice cu galeți de până la 2 cm diametru.
7. Referinţa tip (i); Alte referinţe (ii): (i) Baltres (în Baltres et al. 2001, nenumerotat, fișa Gresia de Padarnița); (ii) Baltres, 2004-2005, p. 41-42).
8. Limite: Baza Gresiei de Padarnița vine în contact de discordanță cu riolite albe ale Formațiunii de Camena. Raporturile cu formațiuni mai noi nu sunt cunoscute.
9. Conţinut fosil (i); Consideraţii biostratigrafice (ii): (i) Mirăuță et Mirăuță (idem, 1962a, p. 86) citează o faună cu bivalve pectinide (Entolium aff. frontalis Dumortier), belemniți (Passalotheutis), echinide, brachiopode, briozoare. Vârsta indicată de această faună este probabil liasică s.l.
10. Mediul depoziţional: Șelf proximal, de mică adâncime (shoreface).
11. Corelări: Faciesul descris, atribuit Liasicului s.l., aflorează exclusiv la localitatea tip și nu este corelabil cu Formațiunea de Bașpunar, oxfordiană (v. fișa). Gresia de Padarnița constituie probabil un mic petic sedimentar, transgresiv pe Formațiunea de Camena, împreună cu care a fost transportat tectonic în actuala poziție.